
Soyu tehdit altında olan Kelaynağın dünyadaki son iki doğal popülasyonundan biri Kuzeybatı Afrika’da Fas’ta, diğeri ise Türkiye’de bulunmaktadır. Bunun yanında Avrupa’nın çeşitli hayvanat bahçelerinde 2 bine yakın kelaynak bulunmaktadır.
Kuşların başında tüy olmaması nedeniyle ismi “Kelaynak”tır. Boğazı ve gagası erişkinlerde koyu kırmızıdır. İlk yumurtadan çıktıklarında yavruların kafaları ve boğazları tüylüdür ve yaşları ilerledikçe bu tüyler yok olur. Siyah tüyleri güneş ışığının farklı açılarında parlak yeşil, kavuniçi ve mor renklerini yansıtır. Uçuşları ise hayrete düşürecek kadar zariftir. Ortalama ömürleri 25-30 yıl olan Kelaynaklar 3-4 yaşlarında erginleşirler. Yılda bir defa ve 1-3 yumurta yaparlar ve kuluçka süreleri 4 hafta kadardır. Erkek ve dişilerin belirgin özellikleri bulunmazken aynı davranışları göstermektedirler. Bu kuşların önemli bir özelliği de “tek eşli” olmalarıdır.
Kelaynaklar genelde böcekle beslenen bir türdür. Diğer taraftan akrep, kertenkele, yılan ve kurbağalarla, yeri gagayla eşeleyerek veya delik ve çatlakları karıştırarak beslenirler. Beslemelerini gündüz yaparlar ve genelde yaşamlarını koloni halinde sürdürürler.