Edirne ve Çanakkale’de Filler Yaşamış

Kaynak: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/

Edirne ve Çanakkale’de yapılan paleontolojik çalışmalar sonucunda fillerin atası olarak bilinen hortumlu memelilere ait fosiller bulundu.

Türkiye fosil açısından hayli zengin bir ülke. Yakın zamanlarda Edirne ve Çanakkale’de yapılan paleontolojik çalışmalar sonucunda fillerin atası olarak bilinen hortumlu memelilere ait fosiller bulundu. Fosiller 8-9 milyon yıl öncesine tarihlendiriliyor. 

Çanakkale’de bulunan fosil, Mastodon cinsi fillere ait diş parçalarından oluşuyor. Yapılan incelemeler sonucunda fosillerin birinde kök yapısı bulundu. Bu nedenle bilim insanları fosillerin yavru ve yetişkin Mastodon fillerine ait olduğunu düşünüyor. İncelemeleri tamamlanan fosiller şu an Çanakkale’deki Troya Müzesinde koruma altında.

Edirne’nin Büyükdöllük köyündeki kum ocağında ise yine hortumlu memeliler takımında yer alan Choerolophodon cinsi bir file ait savunma dişi ile kırık azı dişinden oluşan bir fosil bulundu. Fosiller incelemeleri tamamlandıktan sonra Troya Müzesine ve Ankara’daki Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesine teslim edildi. Fosiller buradaki incelemeleri de tamamlandıktan sonra sergilenecek.

Mastodon cinsine ait hortumlu memelilerin daha çok Kuzey ve Orta Amerika’da Erken Miyosen ile Pleyistosen devrelerinde yaşadığı biliniyor. Choerolophodon cinsine ait hortumlu memelilerin ise Avrasya ve Afrika’da Miyosen Devresi’nde yaşadığı tahmin ediliyor. Bu canlılar fillerin atası olarak kabul ediliyor.

Mastodon cinsinin kozalaklı ağaçların bulunduğu vadi ve bataklık alanlarda yaşadığı biliniyor. Choerolophodon cinsi ise otsu bitkilerle besleniyor ve kurak bölgeleri kendine yaşam alanı olarak seçiyor. Bu bilgilerden günümüzde Edirne ve Çanakkale’nin kurulu olduğu bölgenin geçmişteki iklim ve bitki örtüsü hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.

Fosiller Nasıl Oluşur?

Dünya’nın geçmişi hakkında bize bilgi sağlayan fosiller, bitki ve hayvan gibi canlıların genellikle sulak alanlarda ölmesi ve üzerlerinin kum ve çamur ile kaplanması sonucu oluşur. Kum ve çamura gömülen bu canlıların yumuşak dokuları hızla çürür. Geriye kemik ve kabuk gibi sert kısımları kalır. Bu kalıntıların zamanla tortullarla kaplanması fosillerin yüzyıllar boyunca bozulmadan korunmasını sağlar

Yorum Yaz


*